top of page

5 misstag att undvika när du bjuder på fika (på jobbet)


Fika är en given del av arbetsdagen som inte bara handlar om att njuta av en paus och kopp varm dryck utan fylla på med ny energi, chit chatta med kollegorna och aktivt arbeta för en bättre gemenskap på arbetsplatsen.


Tyvärr är inte alltid fikat den största prioriteten (vilket är väldigt synd) och ofta resulterar det i mindre bra ihopsläng av vad som snabbast kunde hittas i livsmedelsbutiken eller vad som dök upp först i tanken.


Vi som fikaproffs vill hjälpa er med tips och råd inför nästa gång du väljer att bjuda på fika på jobbet. Här kommer 5 misstag att undvika när du bjuder på fika på jobbet.

1. Fikat funkar inte för alla

Allergier och kostpreferenser som missas bidrar till att en eller flera blir helt utan fika. Det kan vara svårt att veta om vilka allergier eller kostpreferenser som finns på arbetsplatsen. Dessutom är det komplicerat att hitta något fika som fungerar för alla och samtidigt är gott.


Det blir också tråkigt för den som blir exkluderad pga att fikat inte fungerar för personen och fikastunden får snarare en negativ påverkan på sammanhållningen.2. Det blir för mycket över som blir dåligt

Välj fika eller mellanmål som inte blir dåligt, behöver förvaras i kyl eller frys och som helst håller sig fräscht i mer än ett par timmar.
3. Undvik sockerbomber

Undvik denna typ av fika av framförallt två anledningar. I första hand för att förvånansvärt många faktiskt inte gillar smaken av väldigt sött. I andra hand för att sockerbomber INTE bidrar till energi som håller i sig, tvärt om blir man oftast sömnig och slö ungefär en timme efter fikat. Detta har negativa effekter på allt från produktivitet och beslutsförmågan men framförallt på välmåendet.4. Skaffa en fikabudget och håll er till den

Fikat blir lätt onödigt dyrt och framförallt när det är svårt att veta hur mycket fika som behövs på just er arbetsplats. Det kan också vara svårt att veta hur mycket fikat kostar per person och om det går under vad som är avdragsgillt eller ej. Ska man dessutom gå iväg och handla fika eller lägga tid på att beställa detta tas tid från andra arbetsuppgifter, vid återkommande fikahandling blir det mycket tid totalt.


Fikat blir lätt onödigt dyrt och framförallt när det är svårt att veta hur mycket fika som behövs på just er arbetsplats. Det kan också vara svårt att veta hur mycket fikat kostar per person och om det går under vad som är avdragsgillt eller ej. Ska man dessutom gå iväg och handla fika eller lägga tid på att beställa detta tas tid från andra arbetsuppgifter, vid återkommande fikahandling blir det mycket tid totalt.5. Se till att alla kan vara med

Fikapausen är en av de viktigaste stunderna under arbetsdagen för att öka sammanhållningen och välmåendet på jobbet. Därför är det viktigt att alla kan vara med på fikat.
 

Vi på MyMellis hjälper er med punkt 1-4. Så att ni endast behöver tänka på att njuta och umgås på era fikapauser!


Vill du prata fika och mellanmål med oss eller veta mer om hur vi kan hjälpa er? Kontakta oss på hej@mymellis.com


52 visningar

Comentarios


bottom of page